Universele timer


 


Deze schakeling is een universele timer, net zoals degene die je kunt kopen. Maar deze heeft een aantal interessante eigenschappen. Je kunt 14 tijden programmeren, elk als aan, uit of toevals programma. Er zijn uurlijkse, dagelijkse, wekelijkse programma's en een weekend programma. Er is ook een programmeerbare aktie mogelijk bij schemer en bij zonsopgang. Sommige van deze akties zijn combineerbaar.
Dit project is ook een vervanging voor de volgende andere (vorige) van mijn projecten die op deze site staan:
"Tuinverlichtingsautomaat", "Randomschakelaar" en "Licht schakelaar". Dit project bezit alle eigenschappen van deze drie en meer!

Een paar mogelijke manieren om dit apparaat in te zetten:
Om inbrekers af te schrikken, laat een licht aan gaan bij avondval en regelmatig uit en weer aan gaan bij toeval, dit gedurende zes uur.
Laat een apparaat inschakelen elk uur op het uur en laat het weer uitschakelen na 5 minuten.
Gebruik als wekkerradio (met snooze funktie): elke werkdag om 7:00 uur de radio inschakelen en weer uitschakelen om 8:00 uur.

De licht gevoeligheid kan ingesteld worden, evenals de dienst cyclus bij de toevalsmodus (d.w.z. het gemiddelde percentage aan-tijd wanneer de toevalsmodus ingeschakeld is).
De schakeling is gebaseerd op de PIC16F873 microcontroller om de hardware eenvoudig te houden (alle funkties zijn softwarematig verwezenlijkt). De PIC16F873 heeft een ingebouwde analoog-naar-digitaal convertor, dewelke hier gebruikt wordt om de hoeveelheid licht te meten (met behulp van een LDR weerstand die dienst doet als sensor).

Bouwtip 1: door C2 (condensator 33pF) te veranderen door een variabele condensator van ongeveer 68 pF kan je de nauwkeurigheid van de klok afregelen door deze condensator te verdraaien. Hierdoor is het niet nodig de nauwkeuringheid softwarematig in te stellen. Als je het toch softwarematig wil doen, lees dan de commentaar in de broncode.
Bouwtip 2: als je de LP2950 spanningsstabilisator moeilijk kan vinden gebruik dan een gewone 78L05 spanningsstabilisator.
Bouwtip 3: de voeding is niet getekend op het schema. Je kan een gewone 6V mini-transformator gebruiken (van ongeveer 1 VA) tesamen met een bruggelijkrichter (of 4 diodes type 1N4148) en een condensator van 470 µF.


Schema van de universele timer


Componenten lijst

Verklaring van de werking:


Poort RA0 (geconfigureerd als AD input) wordt gebruikt om de spanning te meten die het resultaat is van spanningsdeler LDR1/R5, dewelke evenredig is met het invallende licht. Poorten RA2 tot 5 zijn uitgangen voor de 3 leds en het relais.
Potmeter P1 dient voor het afregelen van het contrast van het LCD display.


Bron code voor dit project


Eigenschappen en korte handleiding


Gebruiksaanwijzing (PDF bestand)



Pseudo code (Word 2000 document)


Foto's

Foto van het geopende apparaat.

Het apparaat ingebouwd in de behuizing van een gesloopte bliksembeveiliger. Het LCD display is langs de zijkant gemonteerd omwille van zijn grootte.
De lichtbruine LDR weerstand is links onderaan zichtbaar (wijst naar beneden).

Op de foto zie je ook hoe het apparaat in een stopcontact steekt (stopcontact zichtbaar helemaal bovenaan de foto).

Het display staat hier in normale tijd modus en toont een tijd van 1:25:45 uur, maandag. Je kunt zien dat de seconden net naar 46 springen op het ogenblik dat de foto werd genomen.

Blik van binnen.

Het apparaat geopend. Onderaan (ietwat links van het midden) de LDR sensor. Rechts onderaan de gele LED en de blauwe LED (ziet er wit uit). Daartussen een kleine (0.33 VA) transformator. Een tweede, parallel geschakelde, transformator bleek noodzakelijk (bovenaan rechts, onder de blauwe elco) om voldoende stroom te leveren voor het relais van 8A (onder de onderste dikke witte draad).
Boven de gele LED is de potmeter voor het instellen van het contrast van het LCD display zichtbaar.

De witte draden zijn de 230V verbindingen.

Links het LCD display.

De horizontale flat kabel verbindt de LCD module met de hoofdprint. De andere flat kabel verbindt het bovenste printje (dewelke de drukknoppen, gelijkrichter en elco bevat) met de hoofdprint.
De hoofdprint is moeilijk te zien. De PIC16F873 bevindt zich juist onder de horizontale flat kabel.



Foto van het afgewerkte apparaat.

Voorzijde van het apparaat, dat in het stopcontact gestoken is.
De LDR is zichtbaar onderaan links.

Gele en blauwe LEDs rechts beneden. De rode LED links in het midden.

Bovenaan is nog een klein beetje van de knoppen te zien.

Nog een blik op het afgewerkte apparaat.

Zijdelingse foto van het apparaat.

Het LCD display (met groene achtergrond) zichtbaar op de linkerkant.

  Home         Terug naar Electronica projecten